Krijgt Wilders gelijk? Van wie?

Zwarte vrijdag in Parijs. We wisten dat er eens aanslagen zouden komen, want onze veiligheidsdiensten kunnen niet alles tegen houden. Op 5 augustus 2015 schreef ik op deze blog: “Dat waren natuurlijk niet de laatste aanslagen, er zullen er de komende vijftig jaar nog vele volgen.”

 

In de Franse steden bestaan no go area’s, waarop de politie geen vat meer heeft. Ik heb begrepen dat gettovorming daar veel erger is dan hier in Nederland. Men heeft net als hier nooit werk gemaakt van integratie, men heeft een politiek gevoerd die gettovorming tot gevolg had en men heeft tientallen jaren lang de ogen gesloten voor de immigratieproblemen. Dan krijg je dit dus: 120 onschuldige mensen gedood. Deze aanslagen zijn gepleegd met binnenlandse hulp. Daarom denk ik dat ze te voorkomen waren geweest door geen getto’s te laten ontstaan. De doden zijn niet zo onschuldig als het op het eerste gezicht lijkt, want in een democratie is iedereen verantwoordelijk. Het overgrote deel van de slachtoffers heeft de verkeerde politici gesteund, de politici die de getto’s – broeinesten van onvrede – hebben laten ontstaan, die alle waarschuwingen in de wind sloegen en tegengeluiden weghoonden. Een aantal slachtoffers zal zelf ook meegedaan hebben aan het weghonen van tegenstanders. In zekere zin hebben ze hun lot over zichzelf afgeroepen, met dien verstande dat ze ook het geluk hadden kunnen hebben om niet getroffen te worden en dat willekeurige anderen de pech hadden kunnen hebben zich onder de slachtoffers te bevinden.

Marine Le Pen en Geert Wilders, de politici die al jaren de problemen benoemen, krijgen steeds meer gelijk. Wilders blijft maar stijgen in de peilingen, voor de aanslagen in Parijs stond hij al op 38 zetels. Zouden de gevestigde politici dan nu eindelijk hun ongelijk bekennen? En zouden ze hun macht afstaan als de PVV de grootste partij wordt? Ik denk dat het antwoord op beide vragen nee is. Ze hebben zich zo ingegraven tegen Wilders dat het psychologisch een te grote stap is om hun ongelijk toe te geven. Ze zijn nu al bezig om Wilders de schuld te geven als er dingen mis mochten gaan. Ze spreken over het aanwakkeren van angstgevoelens, over het polariseren, enz. Alles wordt aangegrepen om niet schuld te hoeven bekennen. Er zijn serieus politici die geloven dat het geweld wordt veroorzaakt door retoriek als die van Wilders. En zouden de huidige machthebbers hun macht overdragen? Nee, eerst vormen ze een blok tegen Wilders, zodat niemand met de grootste partij wil samenwerken. Waarschijnlijk zullen ze alles uit de kast trekken om te voorkomen dat de democratisch gekozen grootste partij in de regering komt. Misschien roepen ze wel de noodtoestand uit, of nemen ze een wet aan om Wilders tegen te houden, een zogenaamde antifascisme-wet of iets dergelijks.

Als Wilders dan toch een regering vormt, of deelneemt aan een regering dan krijgen we een volgend probleem en dat is het probleem van de loyaliteit. Waarom moeten bewindslieden soms aftreden? Het lijkt in de media dat dat gebeurt omdat ze iets stoms hebben gedaan, maar het is vaak een kwestie van gunnen. Als de ambtenaren de minister of staatssecretaris zat zijn, dan proberen ze hem of haar te tackelen. Een minister die de kamer verkeerd voorlicht, is zelf verkeerd voorgelicht door zijn ambtenaren. De ministeries zijn bolwerken van gevestigde politiek. Vooral de PvdA is sterk vertegenwoordigd onder ambtenaren. Je kunt dus verwachten dat een PVV-minister bij voorbaat zijn ministerie tegen zich heeft. Het zal een zware klus zijn om dan als minister (of staatssecretaris) overeind te blijven. Bovendien is het zo dat de PVV geen enkele bestuurservaring heeft, in tegenstelling tot de meeste andere partijen. Zo’n kabinet zal geregeld op zijn grondvesten schudden.

Maar eerst krijgen we zeer interessante tweede-kamerverkiezingen, op z’n laatst in mei 2017. We krijgen een verkiezingstijd waarin de fractievoorzitter van de grootste partij voor de rechter staat omdat hij een bepaalde politieke uitspraak heeft gedaan. Een andere fractievoorzitter heeft gelekt uit de commissie stiekem en die wordt misschien niet vervolgd. Dat zou interessant zijn in verkiezingstijd: een leider die een ambtsmisdrijf heeft gepleegd en niet vervolgd wordt en een leider die wel vervolgd wordt om een politieke uitspraak. Maar waarschijnlijk is de lekkende fractievoorzitter om wie het gaat tegen die tijd al vervangen.

Dan hebben we het volk dat boos is omdat het niet gehoord wordt. Terwijl de overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking vond dat er geen vluchteling meer moest worden toegelaten, heetten politici de vluchtelingen welkom met verklaringen dat we onze verantwoordelijkheid moesten nemen. Alle traditionele politici hebben de wil van het volk getrotseerd en dat zal leiden tot een zeer gering vertrouwen in de politiek en een historisch lage opkomst. De tegenstanders van Wilders zullen wel zeggen dat hij weinig recht van spreken heeft bij zo’n lage opkomst. Alles om niet de eigen onkunde te hoeven toegeven. In al dit tumult zal Bram Moszkowicz met de nieuwe partij VNL zich kunnen presenteren als het beschaafde alternatief voor de onbehouwen Wilders. Boeiend. We gaan het zien.

 

In de serie Immigratie verschenen:

 

Voor nieuws van de mainstream media, blogs van anderen en de sociale media, zie https://www.facebook.com/janstemerdink1962.

3 gedachten over “Krijgt Wilders gelijk? Van wie?

  1. De juiste analyses en de juiste vragen. Tegelijkertijd ook nog eens de juiste voorspellingen. Kan er niets tegenin brengen. Beetje saai misschien. Okay, dan toch iets om over na te denken.

    Als het dan toch een tijdperk van minderheidsregeringen is aangebroken, dan zou juist dat kunnen worden geprobeerd door de PVV. Dan gaan ze maar alleen regeren en steeds proberen meerderheden te smeden.

    Het is zowiezo al merkwaardig dat we hier in Nederland een onwerkbare situatie kunnen hebben door een Tweede Kamer die een andere verdeling kent dan de Eerste Kamer. Dat zal ook de PVV kunnen opbreken, want in de Eerste Kamer heeft hij dan minstens twee jaar lang een veel kleiner aandeel van de zetels.

    En dan nog de bezetting. Wie durft er voor de PVV raadslid, kamerlid, minister of staatssecretaris te worden? Dat is ook de reden waarom de PVV niet overal meedoet aan verkiezingen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie