Verblind door het zien van vluchtelingendrama’s

Helaas geen leuk onderwerp deze keer. Ik zie op televisie een natie die totaal verblind is door de drama’s die we te zien krijgen. Blind voor de gevolgen van de vluchtelingenstroom, blind ook voor de gevolgen van hun eigen goedwillendheid. In De Telegraaf een paginagrote advertentie van bekende Nederlanders die schrijven: “[…] bedenken van menswaardige oplossingen. Op ons mag een beroep gedaan worden.” Op Facebook schrijft Timmermans “Het vinden van een oplossing voor het meest ingewikkelde probleem, voor de allergrootste uitdaging, is nooit onmogelijk als mensen van goede wil de handen ineen slaan en vragen: “Wat kunnen we doen?” Het begint met medemenselijkheid, met het besef dat als we mensen in nood in de steek laten, we eerst en vooral onszelf, onze waarden en onze menselijkheid in de steek laten.”

 

We hebben een soorgelijke massale verblinding al eens eerder meegemaakt, na 11 september 2001. “[…] vlak na de aanslag op het WTC (zou de golf van ontzetting na die aanslag waardoor iedereen van slag is geraakt en sommigen spoken gingen zien, wellicht de oplaaiende achterdocht in de ziekenhuizen waar Lucia werkte, opgeroepen kunnen hebben?)” schreef Maarten ’t Hart in het voorwoord van Lucia de B. (2010). Ook nu zullen besluiten ingegeven worden door emoties en met een gebrek aan doordachtheid. Over vijf tot tien jaar zullen de schandalen in het nieuws zijn, die het gevolg zijn van de besluiten die nu en in de komende maanden genomen zullen worden.

We zien mensen die in goed Engels vertellen dat ze voor het oorlogsgeweld in Syrië gevlucht zijn. Je zou kunnen denken: die mensen zijn goed opgeleid en kunnen een goede aanvulling zijn in onze maatschappij. Het leken inderdaad heel redelijke mensen. Enige vertekening van het totaalbeeld treedt natuurlijk op doordat vooral de mensen worden geïnterviewd die Engels spreken. We zien ook mensen die per se naar Duitsland willen en kwaad zijn dat de trein uit Budapest stopt in een vluchtelingenkamp. Dat is tekenend voor een bepaald soort mensen. Ze hebben niet de houding ‘gelukkig zijn we buiten levensgevaar, dat is de hoofdzaak, wat er verder met ons gebeurt is van ondergeschikt belang’; welnee, ze tonen een grote agressie als ze hun zin niet krijgen! Het is walgelijk. Ze minachten onze regels, onze politie, onze cultuur en denken problemen vooral met intimidatie en agressie te kunnen oplossen. Een paar maanden geleden las ik een nieuwsbericht over bootvluchtelingen die de Christenen in hun boot overboord hebben gegooid. Ook dat soort mensen zit er tussen. Ook oorlogsmisdadigers zitten er tussen. Natuurlijk is niet iedere moslim fout, en de meerderheid zal vredelievend zijn, maar wie zijn dat? Een oorlogsmisdadiger zal wel door de mand vallen, denk ik, maar iemand die gewone misdaden op zijn geweten heeft, waarschijnlijk niet. En dan zijn er nog de mensen die nog niets fout hebben gedaan, maar wel een risico op radicalisering lopen. We halen ons hier problemen op de hals die veel groter zijn dan de problemen die we nu al met buitenlanders hebben. Criminaliteit, huisvesting, onderwijs. Hoever zal de maatschappelijke ontwrichting gaan? We zijn de controle nu al kwijtgeraakt.

Het vluchtelingenprobleem bestaat al een paar jaar. Ik vraag me af wat de politici al gedaan hebben om mensensmokkelaars te elimineren. Weten ze waar de smokkelaarsbendes zitten en hoe groot ze zijn? Welke mensen er verantwoordelijk zijn? Hebben ze geheim agenten gestuurd om te infilteren? Hoeveel mensensmokkelaars zijn er al opgepakt? Ik hoor daar niets over.
Je mag nooit vluchtelingen terug sturen naar een oorlogsgebied, uiteraard, maar vraag je eens af waarom ze naar Europa gaan. Naar een voor hen vreemde cultuur? Waarom vluchten ze niet naar Iran of Saoudi-Arabië? In Iran heerst vrede. Saoudi-Arabië is een steenrijk land met een oppervlakte groter dan Duitsland, Frankrijk, Italië, Hongarije en Griekenland samen. Waarom is het eiland Kos niet door het leger afgegrendeld, zodat de vluchtelingen in Turkije blijven? We hebben gezien dat Hongarije zijn grens heeft versterkt met concertina’s (prikkeldraadrollen), maar dat blijkt onvoldoende te zijn.

Er wordt gesproken over 800.000 vluchtelingen die op termijn in Duitsland aan zullen komen, misschien wel een miljoen. Stel je eens voor wat dat betekent voor bijvoorbeeld de criminaliteit. In Nederland heeft de criminaliteit de afgelopen decennia gelijke tred gehouden met het aantal buitenlanders. (Een explosieve stijging van het aantal geweldsmisdrijven tot 120.000. In 1970 was dat getal 15.000.) We hebben nu in Nederland volgens de meest ruime definities zo’n 1 miljoen buitenlanders. Als we in Nederland een naar verhouding vergelijkbaar aantal vluchtelingen opnemen als waar nu m.b.t. Duitland over gesproken wordt, dan leidt dat tot een stijging van 20% aan criminaliteit. Het aantal geregistreerde gewelds- en seksuele misdrijven is de laatste jaren gedaald tot onder de 100.000, dat zal dus weer omhoog gaan richting de 120.000.

Niet alleen de bevolking lijkt blind te zijn, de politici ook. Martin Schulz verklaarde dat het zeer belangrijk is om nu een gezamenlijk Europees beleid te hebben, omdat de problemen zo groot zijn, dat één van de verworvenheden van de EU – het vrije verkeer van personen – in gevaar komt. Ik vind dat een wereldvreemde uitspraak. Het vluchtelingenprobleem is zoveel groter dan al het andere, dat ik graag mijn paspoort aan de grens wil laten zien, als ik weet dat daardoor het probleem iets beheersbaarder wordt. Het eerste wat de politiek nu moet doen, is de procedures zodanig aanpassen dat oorlogsvluchtelingen geen asiel meer krijgen, maar een tijdelijke verblijfsvergunning. Zodra het maar enigszins mogelijk is moeten ze terug naar Syrië.

Het begint met medemenselijkheid, zoals Frans Timmermans schreef. Waar het mee eindigt is ontgoocheling. De teleurstelling dat de geholpen vluchtelingen grote problemen blijken te veroorzaken in plaats van dankbaar te zijn. Gisteren zag ik twee mensen op TV die vluchtelingen in hun eigen huis wilden opnemen. Deze mensen met compassie hebben geen idee waar ze aan beginnen. In dat opzicht zijn ze vergelijkbaar met soldaten die lachend naar het front marcheren. Ze verwachten dat de vluchtelingen zo zijn als zij zelf zouden zijn in die situatie. Dat was misschien bij de Hongaarse vluchtelingen in 1956 zo, maar dat is bij moslims anders. Je krijgt irritaties, dan botsingen, vervolgens eisen zij rechten op, worden agressief, menen gediscrimineerd te worden. Noem maar op.

Op de oproep van Frans Timmermans reageerde iemand met “Als zoon van ex-moslim ouders vrees ik het ergste. Bezint eer gij begint.” Een ervaringsdeskundige dus. Als je niet naar Wilders wilt luisteren, luister dan naar iemand die er verstand van heeft. Je kunt niet zeggen dat je niet gewaarschuwd bent.

 

Oppervlaktes van landen
Saoudi-Arabië 2.206.714 km², Iran 1.628.750 km², Frankrijk 551.500 km², Duitsland 357.121 km², Italië 301.339 km², Groot-Brittanië 229.848 km², Griekenland 131.957 km², Hongarije 93.024 km², Nederland 41.543 km².

 

In de serie Immigratie verscheen eerder:

 • 5 mei
  Herdenkingen helpen niet om een oorlog te voorkomen, er zal sowieso geen oorlog komen, maar wel zal er terrorisme zijn.

 

Voor nieuws van de mainstream media, blogs van anderen en de sociale media, zie https://www.facebook.com/janstemerdink1962.

12 gedachten over “Verblind door het zien van vluchtelingendrama’s

 1. ik had al soms problemen met turken en Marokkanen (niet met allemaal), dit volk is nog erger. kijk eens wat % geweize bij de bijstand loopt en dat word straks meer en meer denk dat ongeveer 2% van aan het werk komt in de toekomst en de rest moet de nederlandse bevolking hard voor werken en met inlevering van nog meer loon wat voor velen al weinig is.

  Like

 2. Er wonen 1 miljoen moslims in NL en het CBS meldt vorig jaar dat 21,7% vd bevolking allochtoon is. 11,1 eerste en 10,6% is de 2e generatie. Derde is autochtoon. Denk maar aan 3,5 miljoen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hierboven schreef ik dat ik niets hoorde over de aanpak van mensensmokkelaars. Op 18 september 2015 kwam in het nieuws dat er in Eindhoven twee mannen opgepakt zijn voor grootschalige mensensmokkel.

  Citaten: “De aanhoudingen zijn het resultaat van een onderzoek naar de 35-jarige hoofdverdachte, dat een jaar geleden startte.”
  “Gisteren maakte de Koninklijke Marechaussee bekend vorig jaar 180 verdachten te hebben opgepakt die zich op kleinere ook met mensensmokkel bezighielden.”
  Bron: http://www.nrc.nl/nieuws/2015/09/18/arrestaties-voor-smokkel-honderden-syriers/

  Dinsdag 22 september 2015 is er in Venlo een mensensmokkelaar opgepakt. Citaat: “De Syriër met een Duitse verblijfsvergunning had een groep van tien Syriërs zonder papieren bij zich. Eén van de vluchtelingen was een vrouw, drie waren nog kind.”
  Bron: http://www.1limburg.nl/syrische-mensensmokkelaar-opgepakt-op-station-venlo?context=section-1

  Like

  • met andere woorden ze doen er niet veel aan en dat het onderzoek een jaar duurt gewoon belachelijk, moet in een of twee weken rond zijn.

   Like

 4. Pingback: Moeten we bezorgd over de vluchtelingenstroom zijn? | Jan's Filosofie

 5. Pingback: Waar was het verstand in de Tweede Kamer gebleven? | Jan's Filosofie

 6. Pingback: Valt het allemaal wel mee? | Jan's Filosofie

 7. Pingback: Ontaardt de democratie in een ramp? | Jan's Filosofie

 8. Pingback: Het vliegveld van Abu Dhabi | Jan's Filosofie

 9. Pingback: Krijgt Wilders gelijk? Van wie? | Jan's Filosofie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s