Coronabeleid: afweging van belangen

Een algemeen punt over het coronabeleid dat al veel mensen is opgevallen, is het ontbreken van de afweging van belangen. Er is al meer geschreven over de samenstelling van het OMT, dat daar mensen in zitten die deskundig zijn op het gebied van virologie of epidemiologie, maar dat deskundigen uit andere disciplines ontbreken.

 
 

Zo zit er geen econoom in. Men staart zich daardoor blind op het aantal corona- en sterfgevallen en heeft geen idee wat de gevolgen zijn van de economische schade die men aanricht. Er wordt gesproken over een komende economische crisis die zo ernstig zou zijn als in de jaren ’30. Toen kwam er een wereldoorlog uit voort. En nu? De sociale onrust en de polarisatie neemt al jaren zorgwekkend toe (op sociale media wordt al een paar jaar gewaarschuwd dat regeringen met het huidige beleid aansturen op een burgeroorlog) en in die steeds instabielere situatie neemt men zo’n draconische maatregel. Onverantwoord.

Bovendien meent deze regering zich te moeten permitteren om bedrijven failliet te laten gaan. Ondernemers die hun ziel en zaligheid in hun bedrijf stoppen, zien hun levenswerk vernietigd worden, niet door corona, maar door het coronabeleid. Ik vind dat misdadig. Je mag geen misdaden plegen, ook niet als het met de op zich nobele bedoeling is om mensenlevens te redden.

En er zijn veel meer negatieve gevolgen van de maatregelen. Er wordt geschat dat het aantal doden dat wereldwijd zal vallen ten gevolge van de maatregelen 100 miljoen zal zijn, een veelvoud van het aantal levens dat men denkt te redden. En dan hebben we nog de sociale gevolgen. Denk aan de bejaarden, die maandenlang geen bezoek konden ontvangen, dat is heel ernstig als de mensen die je liefhebt, waaronder je kinderen en kleinkinderen, het belangrijkste voor je zijn. Er zijn gevallen van gehuwden die niet meer samen konden zijn, er zijn gevallen van mensen die eenzaam moesten sterven. En die mensen vallen allemaal onder de groep die het kabinet zegt te willen beschermen. Is het dat waard? Dan hebben we nog de schade door uitgestelde medische behandelingen van de gewone (niet-corona) patiënten en de schade die psychiatrische patiënten ondervinden door het uitstellen van hulp. De schade die leerlingen en studenten ondervinden doordat het onderwijs niet meer op het normale niveau functioneert. Het feit dat je jongeren bijna een jaar van hun sociale leven als het ware afpakt, de depressies die voortkomen uit de maatregelen. Enzovoort, enzovoort. Op dit moment lijkt het kabinet zich wel rekenschap te geven van in ieder geval de economische schade, maar ik krijg niet de indruk dat dit een grondige afweging betreft. Aan het begin van de crisis was die afweging er in ieder geval totaal niet.

3 gedachten over “Coronabeleid: afweging van belangen

  1. Pingback: Coronabeleid: betrokkenen | Jan's Filosofie

  2. Pingback: Coronabeleid | Jan's Filosofie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s