Webformulier

Heb jij ook zo’n hekel aan sollicitatieformulieren op internet? Je hebt veel tijd besteed aan je CV, zodat dat er goed uitziet en dan moet je je tijd besteden aan het invullen van hun vakjes. Laten ze gewoon mijn CV bekijken. Nog erger wordt het als ze een sollicitatiesite hebben die niet goed werkt.
Via careerbuilder.nl kwam ik op de vacaturesite van NUON terecht. Om te solliciteren moest ik eerst aangeven hoe ik hun vacature gevonden had. Ik heb nog nooit een uitklaplijst gezien die zo lang was, er stonden wel honderd mogelijkheden op, inclusief buitenlandse kranten. Maar careerbuilder stond er niet tussen. Ik was via indeed.nl op careerbuilder terecht gekomen, maar indeed stond er ook niet bij. Maar dat was niet het enige. In mijn motivatiebrief heb ik, na de gebruikelijke uiteenzetting waarom ik op deze functie solliciteer en waarom ik de juiste kandidaat ben, het volgende in de brief opgenomen.

P.S.: Jullie sollicitatieformulier op de site werkt niet goed. Als dat symptomatisch is voor jullie manier van werken, dan haak ik af. Maar op dit moment geef ik Nuon nog het voordeel van de twijfel.

Het uploaden van documenten werkt niet goed. “The page was not displayed because the request entity is too large.” Het kost een paar keer proberen, voordat ze er staan.

Het wachtwoord, moet minstens 8 tekens zijn. Kies een andere. Die eis had gemeld moeten worden voordat je een wachtwoord invoert, achteraf is gebruiksonvriendelijk.
Nog een keer een wachtwoord invoeren, en dan blijkt dat je de documenten opnieuw (!) moet uploaden. Het uploaden van documenten werkt niet goed. “The page was not displayed because the request entity is too large.” Het kost een paar keer proberen, voordat ze er staan.

Dan krijg ik de melding dat mijn gegevens al voorkomen in het systeem en dat ik dus met de bekende gegevens moet inloggen. Waarschijnlijk omdat ik aan het begin van de procedure mijn CV al heb geüpload, op grond daarvan werden immers mijn persoonsgegevens ingevuld.
Ik kan echter nergens een knop of link vinden om in te loggen! Dat is wel erg slecht.
Dus maak ik een nieuw account aan met een ander e-mailadres.

Het wachtwoord moet zowel hoofdletters als kleine letters bevatten. Kies een andere. Die eis had gemeld moeten worden voordat je een wachtwoord invoert, achteraf is gebruiksonvriendelijk.
Nog een keer een wachtwoord invoeren, en dan blijkt dat je de documenten opnieuw (!) moet uploaden. Het uploaden van documenten werkt niet goed. “The page was not displayed because the request entity is too large.” Het kost een paar keer proberen, voordat ze er staan.

Na afloop verscheen er een pagina met de volgende melding:

Formulier m.b.t. gelijke kansen

Dank u voor het solliciteren voor de Business Intelligence Specialist vacature.

U ontvangt per e-mail een bevestiging van uw sollicitatie en de gegevens van uw gebruikersnaam en uw wachtwoord.

Wat zou dat zijn, een formulier m.b.t. gelijke kansen? Iedereen gelijke kansen? Maar waarom dan het woord “formulier”? Het is me een raadsel.

We zijn nu twee werkdagen verder. De bevestigings-email heb ik niet ontvangen. Ook dat werkt niet. Dag Nuon.

Een gedachte over “Webformulier

 1. De dag nadat ik dit bericht wereldkundig had gemaakt door het plaatsen van een link in een reactie op nrc.nl, werd ik benaderd door een medewerker van Nuon. Het bleek dat al hun vacatures op CareerBuilder verwezen naar het oude sollicitatieproces. Dus dat was het hele probleem. Hij heeft mijn sollicitatiegegevens doorgestuurd naar de corporate recruiter, die contact met mij zou opnemen.
  Dat heeft ze niet gedaan. Na een maand heb ik haar gebeld. Ze nam niet op, ik heb haar voicemail ingesproken inclusief mijn telefoonnummer, maar ook daarna heb ik niets van haar vernomen. De vacature stond inmiddels niet meer online.
  Twee maanden later stond dezelfde vacature weer online, met de naam van dezelfde persoon. Toen heb ik nog maar een keer gesolliciteerd, dit maal doorliep ik de verbeterde procedure. Op die sollicitatie – nu bijna twee maanden geleden – heb ik ook nooit antwoord gehad. Ik heb de ervaring dat zo’n 10% van de werkgevers tegenwoordig niet meer de moeite neemt om te reageren. Nuon zit dus bij die 10%. Waarschijnlijk hebben ze er de energie niet voor.

  In 2014 heb ik 41 keer direct bij werkgevers gesolliciteerd, dus zonder tussenkomst van een recruitmentbureau. Bij 3 daarvan kreeg ik geen reactie. In 2013 waren die cijfers: 17 sollicitaties, waarvan 2 zonder reactie. In 2012: 5 sollicitaties, 1 zonder reactie.

  Via recruitmentbureaus heb ik in 2014 36 keer gesolliciteerd. Bij 23 daarvan kreeg ik geen reactie. In 2013 waren die cijfers: 49 sollicitaties, waarvan 26 zonder reactie. In 2012: 23 sollicitaties, 6 zonder reactie.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s