Mijn pseudoniem

Toen ik een blog begon, zocht ik een pseudoniem. Niet dat ik het per se noodzakelijk vond om anoniem wilde blijven, maar het schrijft toch wat meer ontspannen. Je schrijft wat losser, omdat het niet direct aan je echte naam gekoppeld is. Je kunt bijvoorbeeld makkelijker schrijven over dingen die je meemaakt (“ik had een collega die ook altijd …”).

 

Als je onder je eigen naam schrijft, is dit vrij makkelijk te herleiden tot de persoon over wie het gaat. Ook een reden voor een pseudoniem is, dat ik niet wil dat eventuele toekomstige werkgevers bepaalde artikelen als eerste van me zien, als ze me googlen. Mijn serie over “De zin van ziek zijn” bijvoorbeeld gaat over iets dat door veel mensen als zweverig en ongeloofwaardig beschouwd zal worden. Misschien valt het oordeel over mijn persoon gunstig uit als je de moeite neemt om het allemaal te lezen, maar je loopt het risico dat de eerste indruk door dergelijke artikelen negatief is. Dat kun je beter voorkomen.

Mijn pseudoniem moest een normale naam zijn. Dat leest het prettigst. Het gaat niet alleen om de blog, maar ook dat je met je WordPress-account op elkaar reageert op andere blogs. Op internet tref je allerlei pseudoniemen aan, vaak gekke dingen als ‘de leukste thuis’ of zoiets. Dat wilde ik niet, want verwijzingen als ‘Ik ben het niet eens met de leukste thuis…’ lezen niet prettig. Ik kwam op de naam Stemerdink door het stamboomonderzoek van mijn zus. Mijn voorouders heetten Stemerdink. De laatste was mijn oudbetovergrootvader, dat is 8 generaties terug (vader, grootvader, overgrootvader, betovergrootvader, oudvader, oudgrootvader, oudovergrootvader, oudbetovergrootvader). Deze Jan Stemerdink trouwde op 26 juni 1718 met Berentje Wilterdink. Berentje was weduwe en had van haar eerste man al een zoon. Deze zoon, geboren in januari 1709, had dezelfde achternaam als ik. Kennelijk is toen besloten dat de kinderen van Berentje allemaal dezelfde achternaam zouden hebben, want alle kinderen die daarna geboren werden, kregen niet de naam Stemerdink, maar de achternaam die ik nu heb. Het was voor ons een grappige ontdekking dat wij dus eigenlijk Stemerdink hadden moeten heten. Jan vond ik als voornaam wel leuk omdat die naam vanaf mijn generatie vrijwel niet meer voorkomt, terwijl het toch de meest standaard-Nederlandse naam is die er bestaat. En omdat het de meest voorkomende naam in mijn familie is.

Het was niet mijn bedoeling om controversiële stukken te schrijven. Zo heb ik in het begin van mijn blog, vanaf eind 2012, wat artikelen over naturisme geschreven, die ik ook onder mijn eigen naam had kunnen publiceren. Ook de stukken over maatschappelijke onderwerpen – onderwijs, bureaucratie – waren kritisch maar onschuldig. Maar toen kwam de vluchtelingencrisis in 2015 en had ik mijn pseudoniem voor het eerst ook echt nodig om te schrijven wat ik wilde. Het was in 2012 al zo dat ik op mijn werk niet vertelde dat ik op Wilders stemde, maar zo erg als nu was het toen nog niet. Het is nog maar zes jaar geleden dat ik mijn blog begon, maar ik had toen niet kunnen denken dat het innemen van een politiek standpunt gevaarlijk zou kunnen zijn voor je carrière. In 2002, toen Pim Fortuyn furore maakte, was dat echt nog anders. Toen heb ik op mijn werk gewoon verteld dat ik op João Varela van de LPF had gestemd. Waarop een collega enthousiast riep: “Ik ook!” Dat kun je dus nu niet meer doen, sommige bazen komen er zelfs openlijk voor uit dat ze mensen die op Wilders stemmen, niet aannemen of zelfs ontslaan. Je kunt gerust zeggen dat de vrijheid van meningsuiting niet meer bestaat in Nederland, formeel wel natuurlijk, maar feitelijk niet. Het is ongelooflijk hoe snel we in Nederland zo diep gezonken zijn.

Een gedachte over “Mijn pseudoniem

  1. Pingback: Mijn avatar | Jan's Filosofie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s