Eigenrichting

Een man vertelde mij dat hij op straat in elkaar geslagen was, hij had een half jaar in het ziekenhuis moeten liggen. De daders waren opgepakt en veroordeeld. Het was al twintig jaar geleden gebeurd. Het viel mij op dat hij er zo gelaten over sprak, in de sfeer van ‘soms zit het mee, soms zit het tegen’. Ik weet niet of hij er twintig jaar geleden ook zo gelaten onder was, ik denk het niet, ze hadden zijn vriendin ook te grazen genomen. Met dezelfde gelaten toon vertelde hij over de tegenactie van zijn vrienden. Hij had vrienden bij een motorclub en in die club heerste een sterk gevoel van rechtvaardigheid. Kom niet aan ons of onze vrienden. Zijn vrienden hadden de daders aangepakt, er was zelfs een arm gebroken. Hij dacht dat hij aan die actie van zijn vrienden meer had gehad dan aan het optreden van politie en justitie.

 

Dat laatste is essentiëel, mensen denken dat je er niet zoveel aan hebt om aangifte te doen. De laatste jaren zijn rechters een stuk strenger gaan straffen dan twintig jaar geleden, maar is het niet zo dat criminelen nog steeds lachen om de zwaarte van hun straffen? Toch is ordehandhaving door de autoriteiten essentiëel. Het is verboden om als burger het recht in eigen hand te nemen, eigenrichting heet dat. (Overigens is eigenrichting niet een delict in het wetboek van strafrecht, maar het is ook geen reden voor strafvermindering.) Wat de vrienden van de motorclub deden, mag niet. Als ze gepakt waren, dan waren ze veroordeeld wegens geweldpleging.

In de nieuwjaarsnacht in Keulen ging het om een groep van – naar verluid – duizend mannen. Het aantal aangiften was eerst tientallen, toen honderden en uiteindelijk tegen de duizend. Hoeveel van die duizend vrouwen zouden vrienden hebben die, net als in een motorclub waar een sterk gevoel van rechtvaardigheid heerst, voor hen op willen komen? Achteraf alsnog voor hen opkomen wel te verstaan. Bij zoveel slachtoffers moeten er wel een aantal zijn die dergelijke connecties hebben, dat kan haast niet anders. Misschien hebben een aantal wel connecties met mensen die de beschikking over (illegale) wapens hebben. Dan zitten er dus nu een aantal clubs te broeden op vergelding. Eerst moeten ze erachter komen wie de daders waren. Wellicht volgen ze de verrichten van de politie. Misschien zijn er al vergeldingsacties geweest, waarbij het de autoriteiten gelukt is om die buiten het nieuws te houden.

De politie kan dit onmogelijk in de hand houden. En het speelt natuurlijk niet alleen in Keulen! Het is niet te voorkomen en het zal zeer moeilijk zijn om de daders van dit soort vergeldingsacties op te sporen. Bestraffing van eigenrichting kan alleen op begrip van het grote publiek rekenen, als men vertrouwen heeft in het strafrecht. En dat kalft steeds veder af. De politie heeft het al veel te druk met de asielzoekers. Er zijn al mensen die zeggen dat de justitie in Duitsland niet de capaciteit heeft om duizend daders te vervolgen. Het wordt dus een rommeltje. Nog meer reden om het recht in eigen hand te nemen. Vanaf de nieuwjaarsnacht bestaan er in Duitsland dus twee strafrechtsystemen: het officiële dat onder de druk dreigt te bezwijken en een ondergronds systeem van mensen die liever zelf met de agressie van asielzoekers afrekenen, met of zonder wapens. Het laatste zal niet groot zijn, maar wel substantiëel. Eigenrichting zal niet langer een uitzondering zijn. Het rechtssysteem raakt ontwricht.

Op tal van terreinen zal onze maatschappij het komende jaar ontwricht raken door de stroom asielzoekers. Naar mijn idee worden de problemen gigantisch onderschat. Dat de politici en de hen steunende gutmenschen de problemen onderschatten is geen nieuws, maar volgens mij worden de problemen zelfs door de tegenstanders nog onderschat. Het gaat niet om alleen om overlast, geweld of om het geld dat het zal gaan kosten. Het gaat om de ontwrichting van onze samenleving. Volgens de NOS (19 februari 2016 9:58) geven de mensen die tegen de komst van asielzoekers zijn, daarvoor de volgende redenen. “De meest genoemde is dat veel asielzoekers geen echte vluchtelingen zouden zijn. Maar ook het gevoel dat asielzoekers snel een uitkering krijgen terwijl Nederlanders gekort worden, leeft sterk onder de respondenten. Daarnaast wordt gezegd dat Nederlanders langer op een huurwoning moeten wachten, omdat asielzoekers voorrang krijgen.”

Wij hebben geen Keulen, maar de problemen bij ons zijn natuurlijk vergelijkbaar met Duitsland. Er wordt – in deze samenvatting van maarliefst 50.000 respondenten – niets genoemd dat wijst op de ontwrichting van de maatschappij, terwijl dat het grootste probleem is. De ontwrichting van het strafrechtsysteem is daarbij misschien de meest in het oog springende, maar zeker niet de enige. Maar ook bij grote problemen kun je natuurlijk alles blijven ontkennen, zoals de politici en de gutmenschen doen. Zij hebben er geen last van. Zij wonen niet in de wijken waar het gebeurt. En ze zullen zeggen dat er voor 2015 ook al eigenrichting bestond. En dat toen ook niet alle daders gepakt werden. Dus mevrouw Merkel, gaat u rustig slapen. U zult er geen last van hebben. Ik hoop dat u ooit gestraft zult worden voor de verwoestingen die u heeft aangericht. Ik hoop dat er aan het einde van de rit een Neurenberger proces op u wacht.

Een gedachte over “Eigenrichting

  1. Een zeer goed essay . Frau Merkel heeft een historisch fout gemaakt waar wij als Europeanen de komende tien veel last van zullen krijgen ! De eerste afstraffing is reeds gekomen met het verlies in drie deelstaten voor Merkel van afgelopen weekend en er zullen er meer volgen . Het Duitse volk pikt het niet meer !

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s