Sauna

“Hoe is het om met niet-naturisten in een sauna te zijn?” vroeg een naturist mij.
Het verschilt niet heel veel, maar het verschilt wel. Iedereen heeft een badjas, je kleedt je uit bij de kluisjes en je gaat in je badjas naar het saunagedeelte.

Sauna kleinDaar is iedereen bloot, maar sommigen zijn wat schutterig, slaan erg gauw hun handdoek om en zo. Op weg van de sauna naar het zwembad lopen ze met hun handdoek om en zo kort mogelijk voor ze het water in gaan, gaat de handdoek af. Maar zo zijn ze niet allemaal, de meesten gedragen zich net als naturisten. Misschien zijn ze dat wel. Ondanks wat schutterigheid hier en daar ben je allemaal gewoon bloot, in de sauna, in het zwembad en daartussen.

Dan ga je voor een drankje naar de relaxruimte en dan is er iets waar iedere naturist tegenaan loopt: je bent verplicht een badjas te dragen! Je ziet elkaar overal bloot, maar als je wat gaat eten of drinken, mag dat ineens niet meer. Het leek of bloot natuurlijk was, maar zo mooi is het helaas niet. De textilist kleedt zich uit als het nodig is, maar eigenlijk ziet hij zijn medemensen liever niet bloot. Ik heb daar over gepraat en dan hoor ik: Als ik aan de bar zit hoef ik dat niet te zien. Maar waarom dan niet? Het is alsof het bloot zijn in de sauna als een noodzakelijk kwaad gezien wordt. Sommigen willen liever niet gezien worden, anderen willen liever niet zien. Men wil best bloot recreëren, maar uit alles blijkt dat bloot niet als natuurlijk beleefd wordt.

Een gedachte over “Sauna

  1. Pingback: Kleding, natuurlijk | Jan's Filosofie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s