Dit Was Het Nieuws

“Het probleem is wel dat er een extreem grote overgevoeligheid komt en een ding is gewoon, als dit niet de kandidaat van president Donald Trump was geweest maar de kandidaat van Obama, dan denk ik dat het misschien niet gebeurd was. […] Trump heeft, dat is een van de verhalen die je nu hoort, dat die hele hashtag MeToo, ’t is bijna een jaar, dus dat dat ook door Donald Trump in een stroomversnelling is geraakt, omdat vrouwen zoiets hebben van wacht eens, als zo’n viespeuk de aller-aller-allermachtigste man van het land kan zijn, dan dan is het klaar nu.

 

En terecht.” Aldus Jan Jaap van der Wal op 30 september 2018 in het satirische televisieprogramma Dit Was Het Nieuws.

De lijn is dun tussen goed en fout redeneren. Soms zeggen mensen met een linkse handicap ineens iets verstandigs. Dan denk je hoopvol: “Hé!” Over Brett Kavanaugh zei Jan Jaap: “Als dit niet de kandidaat van president Donald Trump was geweest maar de kandidaat van Obama, dan denk ik dat het misschien niet gebeurd was.” Toen dacht ik: “Hè! Hij ziet hoe onrechtvaardig dit is. Het is fout om mensen uit het kamp Trump anders te behandelen dan mensen uit het kamp Obama.”
Zou dit een pleidooi worden voor gezond verstand? Je kunt geen consequenties verbinden aan verhalen zonder bewijs, omdat je nooit zeker weet of het niet een onterechte wraakactie is voor iets anders. Bijvoorbeeld voor het feit dat iemand een jou onwelgevallige politieke mening heeft. In het geval van Christine Blasey Ford weet je door het moment waarop ze ermee naar buiten komt, zeker dat het haar niet gaat om gerechtigheid voor haar als slachtoffer, maar dat het haar gaat om de benoeming van Kavanaugh tot opperrechter te voorkomen. Je weet ook dat de democraten alles geoorloofd vinden om Trump tegen te werken. Ook liegen. In hoeverre moet je Blasey Ford geloven? Als er geen bewijs is, dan kan men zich niet veroorloven om haar te geloven, vooral gezien de felle anti-Trump motieven. Als er wel enig bewijs is, dan is het daarmee nog niet gezegd dat Kavanaugh niet geschikt zou zijn voor deze functie.

Nee, een pleidooi voor gezond verstand werd het dus niet. Toen hij de “stroomversnelling” noemde, kreeg ik argwaan, maar het zou nog de goede kant op kunnen gaan. Bij “viespeuk” ging het nog over vrouwen die dat vinden, dat zou wel of niet terecht kunnen zijn. Zou Jan Jaap na even met de wind meegebogen te hebben, terug komen op de vaststelling dat kandidaten van het ene kamp anders behandeld worden dan kandidaten van het andere kamp? Zou hij het licht hebben gezien? Maar toen zei hij: “En terecht.” En het licht was uit en bleef uit. Jan Jaap “weet” dat Trump een viespeuk is, dat daardoor “die hele hashtag MeToo […] in een stroomversnelling is geraakt”. “Dan is het klaar nu,” alle macht aan de vrouwen, die ons nooit zullen voorliegen en die nooit onzuivere motieven zullen hebben. Zo zie je maar: een linkse handicap is een verstandelijke handicap.

Het vervelende op de Nederlandse televisie is, dat zoveel programma’s politiek geworden zijn. In vrijwel ieder programma wordt dagelijks het “populisme” bestreden, zonder enig besef dat ze zelf het populisme zonder aanhalingstekens belichamen. Dat was ooit anders. Ik heb jaren naar De Wereld Draait Door gekeken, maar pas de laatste jaren word er iedere avond een politieke boodschap uitgedragen. Misschien zonder dat ze het zelf door hebben. (Over DWDD zie ook Waarom begrijpen zij ons niet?) Vanavond zal het waarschijnlijk gaan over de overleden Charles Aznavour. Die de laatste jaren ieder optreden memoreerde dat ook hij uit een ander land kwam, namelijk Armenië. Daarmee aangevend dat we de moslimvluchtelingen, die voor een gigantische overlast en criminaliteit zorgen, met net zoveel warmte moeten opnemen als Frankrijk destijds met hem heeft gedaan. Daarmee suggererend dat de vluchtelingen van nu net zo dankbaar zullen zijn als hij. Aznavour begreep niet wat er aan de hand is in Europa, net als vrijwel alle bekende Nederlanders. Jammer, dat zo’n verdienstelijke artiest gevangen is geraakt in de politiek correcte bubbel, dat hij gestorven is als iemand aan de foute kant van de geschiedenis. Jammer, dat heel televisieland gevangen zit in de zelf gecreëerde politiek correcte bubbel. Het enige dat we kunnen doen, is niet kijken.

2 gedachten over “Dit Was Het Nieuws

  1. Niet-kijken is echter contraproductief. Het leidt ertoe dat er helemáál geen tegenspraak en protest meer is. Dit stuk zou niet geschreven zijn als je al jaren geleden was gestopt met kijken.

    Het zou wat anders zijn als het gros van de mensen niet meer zou kijken. Maar dat is wensdenken.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s