Geestkracht

Gaan slapen, hoe doe je dat? In slaap vallen is iets dat je niet met je wilskracht kunt doen, het moet je overkomen. Het is een onderwerp dat me bezighoudt, omdat ik altijd al moeite heb gehad met inslapen.

 

Gemiddeld lig ik zo’n drie kwartier wakker. Ik heb niets aan de goede raad van mensen die wel makkelijk kunnen inslapen. Ze zeggen dingen als “Je doet gewoon je ogen dicht en je ontspant je.” Tja, als het zo makkelijk was zou ik er waarschijnlijk niet over nadenken. “Stop met piekeren,” is ook zo’n raad, maar dat helpt ook niet echt. Als het je lukt om met piekeren te stoppen, dan val je ook niet meteen in slaap. Het is net alsof er een onrust onder zit, die je doet piekeren. Je kunt jezelf wel trainen om het piekeren te stoppen, maar daarmee is die onderliggende onrust niet weg. Als je onrustig bent, dan blijft die onrust zelfs in je slaap sluimeren en komt bijvoorbeeld tot uiting in je dromen. Laatst las ik dat meditatie niet helpt om in slaap te komen. Dat is inderdaad ook mijn ervaring. Het enige wat je kunt doen of laten zijn indirecte dingen: ’s avonds geen koffie drinken (doe ik wel trouwens), als je ’s avonds nog achter het scherm van een PC gaat zitten, zet dan een bril met oranje glazen op, pas naar bed gaan als je moe bent, het laatste halfuur geen inspannende dingen doen, geen licht aandoen in de badkamer en seks hebben.

Hoe zit het eigenlijk met het tegenovergestelde: zorgen dat je niet in slaap valt? Kun je dat wèl bewust doen? Of doe je dat ook alleen door indirecte dingen? Ik heb wel eens de auto aan de kant gezet omdat ik dreigde in slaap te vallen, dus soms kun je het niet tegenhouden. Wat doe je als je niet wilt slapen? Dan houd je het licht aan en je zorgt voor bezigheden of afleiding. Als je iets aan het doen bent, bijvoorbeeld lopen, dan zul je minder snel in slaap vallen dan wanneer je stil zit. Je kunt dus bewust zorgen dat je niet in slaap valt, maar ook dat is op een indirecte manier. Kun je op een directe manier, dus alleen met je geestkracht, ervoor zorgen dat je niet in slaap valt? Ik begin het te betwijfelen. Ik voel steeds meer voor de opvatting dat geestkracht helemaal niet bestaat! Je bent overgeleverd aan je lichaam, daar helpt geen enkele geestkracht tegen. Maar dat is wel een heel nuttig inzicht. Je brein gebruik je om inzicht te verkrijgen in wat werkt in jouw situatie en wat niet werkt. Het brein geeft inzicht, maar heeft zelf geen macht, dat idee is een illusie. Het brein kan wel weer inzicht geven, hoe je met die machteloosheid kunt omgaan en dat is voor een belangrijk deel waar spiritualiteit over gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s