Zwarte Piet, je herkent ’m niet

Er zijn drie argumenten die veel te weinig worden aangehaald.
Argument Eén

Het is verbazend hoe moeilijk iemand te herkennen is als hij zwart geschminkt is. Ik heb het meegemaakt met collega’s die als Zwarte Piet op kwamen draven. Wie is dat, denk je dan. Als je het eenmaal weet dan zie je het duidelijk. Als je later de foto’s bekijkt dan begrijp je niet dat je niet meteen zag wie het was. Het heeft met de lichtinval te maken. Een zwart gelaat geeft een totaal ander patroon van licht en donker dan een blank gelaat. Uiteraard is dat niet zo bij een kleur. Ik ben ook tegen bruine pieten, ze moeten zwart zijn.
Toen ik klein was hebben mijn ouders eens twee pieten besteld op pakjesavond. Er werd gebeld en daar stonden ze aan de voordeur, met alle cadeautjes in een grote mand. (Het was onze eigen wasmand, ze hadden natuurlijk eerst alle cadeautjes uit de grote zak in onze mand gestopt, voordat ze aanbelden.) Sinterklaas en zijn pieten wisten alles over ons. Ook wie waar was op pakjesavond, dat hadden ze gehoord. Gelukkig maar, want opa, oma en ouwe opa (mijn overgrootvader) waren er ook. We moesten allemaal bij Zwarte Piet op schoot zitten en een liedje zingen, voordat we een cadeautje uitpakten. Behalve ouwe opa, die was zo oud, die hoefde dat niet. (Begin tachtig, was hij toen.) We hebben allemaal vreselijk gelachen om oma, die ook bij Zwarte Piet op schoot moest zitten om een liedje te zingen. Jaren later hoorde ik dat de twee jongemannen bij opa en oma uit de straat kwamen en hen heel goed kenden, dus die lachten zich ook slap. En oma herkende hen niet!
Het punt waar het om gaat, is dat zwarte pieten vaak bekenden zijn van de kinderen. Ze moeten dus onherkenbaar zijn, anders is het geloof weg. De mensen die tegen Zwarte Piet actie voeren, schijnen dit totaal over het hoofd te zien. Het is niet zomaar een verkleedpartij, de kinderen geloven dat sinterklaas en zwarte pieten echt bestaan. Je kunt de discussie dan ook niet afdoen met het argument dat er wel meer veranderd is in de loop der tijden. Ondanks alle veranderingen in de afgelopen decennia, zijn de pieten altijd onherkenbaar gebleven en zijn de kinderen altijd blijven geloven. Dit argument geldt natuurlijk niet voor de landelijke intocht, maar als er daar gekleurde pieten zijn, dan moeten de zwarte pieten in ieder buurtcentrum en op iedere school aan de kinderen uitleggen dat de gekleurde pieten er even niet bij zijn. Dat zou een beetje krom zijn.

Een gedachte over “Zwarte Piet, je herkent ’m niet

  1. Pingback: Geen zwarte pieten op Haagse scholen | Jan's Filosofie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s