Zwarte Piet en a black man’s anger

Er zijn drie argumenten die veel te weinig worden aangehaald.
Argument Twee

Een Surinaamse vrouw zei eens tegen mij: “Wat onze voorouders allemaal is aangedaan, dat wil je toch niet aan je kinderen meegeven. Al die haat.”
Het is een waar woord. Niemand van ons heeft de slavernij meegemaakt, we kennen het alleen uit de verhalen. Het is belangrijk om de geschiedenis te kennen, het mag niet vergeten worden, tegelijkertijd moet niemand de slavernijgeschiedenis op zichzelf betrekken. Waarom zou je het oprakelen?
Wij hebben in onze geest een pijnlichaam. Het pijnlichaam streeft ernaar zichzelf in stand te houden. Om dat te doen probeert het zich te voeden. Het zoekt de pijn als het ware op en probeert de argumenten die pijn doen vast te houden. Dit staat beschreven in ‘De kracht van het nu’ van Eckhart Tolle. Om van geestelijke pijn af te komen, moet je het tegengestelde doen, je moet het loslaten. Wat Quinsy Gario doet is de slavernij oprakelen. Zwarte Piet doet hem kennelijk denken aan de slavernij en hij wil dat wij dat allemaal herkennen en erkennen. Het is een mooie illustratie van de werking van het pijnlichaam. Ik denk dat hij zich hiermee een heleboel ellende op z’n hals heeft gehaald. Dit is een overwinning voor het pijnlichaam. De pijn, die aanvankelijk best meeviel, is groter en groter geworden en laat zich daardoor steeds makkelijker voeden.
We vinden allemaal dat de slavernij afschuwelijk is geweest, maar waarom moet dat opgerakeld worden? Gario is toch geen slaaf geweest? Het is erg vervelend als je gediscrimineerd wordt, maar haal daar niet de slavernij bij. En waarom moet de slavernij gekoppeld worden aan Zwarte Piet? Laat het los.

4 gedachten over “Zwarte Piet en a black man’s anger

 1. “Wij hebben in onze geest een pijnlichaam. Het pijnlichaam streeft ernaar zichzelf in stand te houden”.

  Oefff…

  Het is de onwetendheid over het functioneren van de geest en de natuur van de geest die de pijn doet ontstaan. Het voor “waar” aannemen van elk beeld wat in onze geest verschijnt en , ten gevolge daarvan, het “grijpen” naar de WAARgenomen WAARheid is de de reden waarom de pijn in stand gehouden wordt.

  Like

 2. De slavernij vergeten kan ook op een andere manier. Bijvoorbeeld zonder een karikaturale depictie van negers.
  Er zijn vast wel argumenten voor, maar het punt in de hele discussie is dat het een feit is dat het racistisch is om een etniciteit op zo’n karikaturale wijze weer te geven.
  Laat het los.

  Like

 3. Pingback: Geen zwarte pieten op Haagse scholen | Jan's Filosofie

 4. Pingback: Help Sylvana de winter door | Jan's Filosofie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s