De kunst van het solliciteren

Een jaar geleden ben ik op gesprek geweest bij Vesting Finance. Ik had een gesprek met de teamleader information management en een corporate recruiter. (De corporate recruiter maakt gebruik van de recruiter waar ik solliciteer.) De teamleider was een jonge vent, 30 jaar, die in een verborgen hoekje van het internet zijn CV had achtergelaten. Verborgen, …

want de betreffende site bevatte geen links meer naar zijn CV. Je kon er dus niet naar toe navigeren, behalve dan via Big Friend Google. Wat opviel in zijn CV was de totale afwezigheid van IT ! Dat is gek, denk je dan. Kennelijk behoort hij tot de school die vindt dat een manager alles kan managen, omdat een manager geen verstand hoeft te hebben van de zaken die gemanaged moeten worden. Managen is managen. Dat hebben we in de politiek ook al eens gehad, het kabinet Kok-II was zo’n managementkabinet. Van Aartsen was in Kok-I minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en in Kok-II minister van Buitenlandse Zaken, Jorritsma ging van Buitenlandse Zaken naar Economische Zaken, Pronk van Ontwikkelingssamenwerking naar Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, Netelenbos was staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en werd minister van Verkeer en Waterstaat, De Grave was staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en werd minister van Defensie, Vermeend was staatssecretaris van Financiën en werd in de tweede helft van Kok-II minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Alleen minister Zalm en staatssecretaris Vermeend bleven op Financiën, Vermeend alleen voor de eerste helft van Kok-II. Het zegt iets over onze cultuur dat we vinden dat het managen van financiën wel specialistische kennis vereist, maar het managen van alle andere zaken niet. Het zegt ook iets over de cultuur van dit bedrijf, dat men een IT-teamleader aanstelt die niets van IT weet. Waarschijnlijk is deze teamleider wel erg goed in solliciteren. En ik ben waarschijnlijk minder goed in solliciteren dan in IT. Het eigenaardige was dat hij mij afwees, omdat ik te weinig technische kennis zou hebben.

Ik dacht hieraan omdat ik deze week een vacature doorgespeeld kreeg van een recruiter van dit bedrijf waar ik al een keer geweest was. Dezelfde vacature als een jaar geleden van hetzelfde recruitmentbureau als een jaar geleden. Ik heb gevraagd of het inderdaad dit bedrijf weer was en hij schreef: “Inderdaad, het gaat om de vacature bij Vesting Finance, dezelfde vacature als waar jij voor op gesprek bent geweest (opnieuw opengesteld). Omdat jij indertijd op gesprek bent geweest is het niet zinvol om jouw opnieuw voor te dragen als kandidaat.
Ik vertrouw op je begrip en wens je succes met verdere sollicitaties!”
Opnieuw opengesteld, dat lijkt te betekenen dat de vorige kandidaat alweer vertrokken is. Waarschijnlijk was dat ook iemand die erg goed is in solliciteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s