Computerstoring

In mijn vorige stuk over de samenleving als computer, De computer, schreef ik dat we de samenleving als een computer zijn gaan inrichten, lang voordat er elektronische computers bestonden. Nu is het bij computers zo, dat er geregeld dingen mis gaan. Soms kloppen de regels niet en soms zijn fouten te wijten aan storingen. Even resetten. En jawel, ook in de maatschappij die ingericht is als een computer ontsporen de regels wel eens.

Maandag 7 oktober 2013 was er bij TROS-Radar een gezin dat problemen kreeg bij een verhuizing. Op de een of andere manier had de gemeente geregistreerd dat ze geëmigreerd waren. Foutje, bedankt! Tja, dan sta je verkeerd geregistreerd in de systemen en dan krijg je te maken met de combinatie van de maatschappij als computer en de computers die door de maatschappij gebruikt worden. Die registratie in het systeem moet terug gedraaid worden en dat zal niet zo makkelijk gaan. De ambtenaar stelde voor dat de gedupeerde een immigratieformulier zou invullen, dan zou de situatie namelijk hersteld zijn. Logisch, als je immigreert, woon je weer in Nederland en dat is gelijk aan de oude situatie (systeem en werkelijkheid). Het formulier bevatte tal van vragen die totaal niet van toepassing waren, aangezien de leden van het gezin altijd al in Nederland hadden gewoond, maar die nou eenmaal wel ingevuld moeten worden. Dat heeft men toen maar gedaan.

Als je ervaring hebt in de automatisering, dan weet je dat er altijd dingen mis gaan. Als je dingen corrigeert, gaan er vaak weer andere dingen mis. Wissen en opnieuw doen is vaak beter dan corrigeren. Ik denk dat ze nooit dat immigratieformulier hadden moeten invullen, omdat je geen zicht hebt op de consequenties daarvan. Je gaat een corrigerende handeling uitvoeren omdat iemand bij de overheid een fout heeft gemaakt. Wie zegt dat je daar later niet op aangesproken wordt? “Hier staat dat u geïmmigreerd bent, u heeft uw handtekening geplaatst.” Voor de ambtenaar die het immigratieformulier voorstelde, was dit misschien de eenvoudigste oplossing, maar het is de vraag of er dan als gevolg daarvan geen dingen kunnen gebeuren die hij niet voorzien had. En als zijn oplossing misloopt, heeft hij er geen last meer van. Nog erger dan het formulier met de handtekening is waarschijnlijk de manier waarop de mutaties in de computers zijn geregistreerd. Misschien krijg je later maar een halve AOW-uitkering omdat je pas halverwege in Nederland bent komen wonen! Je weet het niet. Men had dus de gemeente moeten sommeren zelf het door hun gecreëerde probleem op te lossen. Nu is er iets toegevoegd aan het systeem (emigratie gevolgd door immigratie) dat er niet in had moeten zitten. In het ergste geval blijven ze hun hele leven brieven schrijven als er weer iets mis gaat, om aan de instanties uit te leggen dat de registratie in het systeem een niet terug te draaien fout bevat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s